Laag, hoog of medium? Wat is jouw haarporositeit? Als je het nog steeds niet weet, bekijk dit dan zo snel mogelijk. Je moet jouw haarporositeit vaststellen om een geschikte olie te kiezen.

Dit is de enige manier om voor jouw hoofdhuid te zorgen. Bekijk het zelf!

LAAG POREUS HAAR

Het mooiste haartype waar elk van ons van droomt. Laag poreus haar is glanzend, glad, goed gehydrateerd en elastisch, evenals niet-kroezig en niet-statisch. Laag poreuze lokken verliezen geen vocht en absorberen het niet uit de lucht. Je föhnt je haar je ziet eruit alsof je net uit de beste haarsalon bent gestapt. Je gaat met je vingers door je haar en je bent klaar voor een avondje uit.

Bovendien klit laag poreus haar niet. Borstelen kost maar een moment. Aan de andere kant is dit type haar moeilijk te stylen. Wees voorzichtig dat je het niet bezwaart met maskers, conditioners en zijde.

Verder moet je onthouden dat je dit haartype regelmatig reinigt. Uiteraard is het verwijderen van siliconen en andere dikke formules tijdrovend. Waarom? Laag poreus haar heeft gesloten cuticula, welke geen stoffen en water binnen laten. Soms moet je je haar twee keer wassen als je zulke lokken wilt reinigen.

HOOG POREUS HAAR

Helaas is dit haartype het ergst. Beschadigd, droog en zwak. De haarpuntjes raken gemakkelijk gespleten, de lokken zijn broos, dof en stug. Bleken, stijlen, kleuren en permanentjes verzwakken de conditie van hoog poreus haar nog meer. Aan de andere kant is het gemakkelijk om dit type haar te stylen. Helaas beschadigt warmte – geproduceerd door stylingtools – de haarstructuur en versnelt het de vervlieging van water en keratine. Dit wordt veroorzaakt door de ver openstaande cuticula.

Wanneer je sommige product aanbrengt aan hoog poreus haar, worden zij zeer snel geabsorbeerd. Dit type haar absorbeert ook gemakkelijk vocht uit de lucht. Als gevolg wordt het kroeziger en statisch. Het haar raakt geklit vanwege de openstaande cuticula. Gebruik een hydraterende conditioner wanneer je je hoog poreuze lokken wast. Anders worden zij droog en ruw.

Verzachtende middelen (oliën en siliconen) zijn het meest effectief bij de verzorging van poreus haar. Regelmatige verzorging en nat haar oliën zal ook nuttig blijken. Je moet hoge temperaturen vermijden, evenals uv-stralen, wind, zout- en chloorwater, snel en ruw kammen. Maak niet langer gebruik van producten met kruiden, eiwitten, alchol, vochtinbrengers en paraffinewas. Je moet geen dunne haarelastiekjes gebruiken. Als jouw haar een hoge porositeit heeft, gebruik dan geen metalen clips en ruwe handdoeken.

MEDIUM POREUS HAAR

Dit type haar combineert de kwaliteiten van lage en hoge porositeit. Je kunt medium poreus haar verzorgen zodat het glad en glanzend wordt. Je kunt ook de porositeit verhogen door middel van kleuren, föhnen, stijlen en het gebruik van onjuiste producten. Medium poreuze lokken zijn meestal krullend of stijl. Een vochtige lucht maakt ze gauw kroezig (zoals in het geval van een hoge porositeit) maar ze zijn vatbaarder voor styling dan laag poreus haar.

Wanneer je medium poreus haar verzorgt, gebruik dan oliën met omega-3, omega-6 of omega-9 zuren. Gebruik alleen af en toe shampoo’s met SLS; lauw water voor het haar wassen; conditioners met siliconen, eiwitten en verzachtende middelen. Maskers en cosmetische boters zullen ook nuttig zijn.

Doe niet meer aan krullen maken, föhnen en stijlen. Als je niet zonder een droger kunt, gebruik er dan een met een koude luchstroom en ionisatie. Borstel dit haartype alleen na het aanbrengen van een conditioner of direct na het haar wassen. Verberg jouw lokken in de winter onder een hoed en breng wat zijde aan op de haarpuntjes voor bescherming. Zorg ervoor dat jouw haar droog is voordat je naar bed gaat en doe het in een knot of vlecht. Knip om de twee maanden de haarpuntjes af. Op deze manier zul je genieten van een mooie en gezonde haarstyle.

OLIËN EN HAARPOROSITEIT

Elk haartype moet worden gekoesterd met een geschikt olietype. Kokosolie, palmolie, vlaszaadolie, wonderolie, zonnebloem en sheaboter zijn het beste voor laag poreus haar. Arganolie, macadamia-olie, jojoba-olie, sesamolie, rijstzemelenolie en zoete amandelolie kunnen worden aangebracht op medium poreus haar. Soja-olie, maïsolie, zonnebloemolie, pompoenzaadolie, perzikolie, avocado-olie en vlaszaadolie werken voor hoog poreus haar.

HOE BEPAAL JE DE HAARPOROSITEIT?

Het is heel eenvoudig! Het enige wat je hoeft te doen is een paar vragen beantwoorden. Doe het nu en ontdek welke olie geschikt is voor jouw kapsel. Laten we beginnen met testen!

1. Hoe lang duur het voordat jouw haar droog is?

Oplossing: Hoog poreus haar droogt erg langzaam, medium poreus haar – ongeveer 3 uur, laag poreus – tot 2 uur.

2. Is het gemakkelijk om jouw haar nat te maken?

Oplossing: Hoog poreus – heel makkelijk, laag poreus – juist het tegenovergestelde. Medium porositeit haar absorbeert water vrij gemakkelijk.

3. Is jouw haar gemakkelijk te stylen?

Oplossing: Hoog en medium poreus haar is vatbaar voor styling. Laag poreus haar is moeilijk te stylen.

4. Is jouw haar zacht en glad om aan te raken?

Oplossing: Zo ja, dan heb je laag poreus haar. Hoog poreus haar is grof en ruw, terwijl in het geval van medium porositeit sommige lokken glad zijn, anderen ruw.

5. Wordt jouw haar gemakkelijk kroezig en statisch?

Oplossing: Laag poreus haar is nooit kroezig of statisch. Medium poreus haar kan er in sommige situaties zo uitzien (bijv. wanneer de lucht erg vochtig is). Hoog poreus haar is altijd kroezig en statisch.

6. Hoe zien jouw haarpuntjes eruit?

Oplossing: Hoog poreus haar heeft gespleten puntjes, lage porositeit heeft gezonde puntjes. Als medium poreus haar een onjuiste verzorging krijgt, kunnen de haarpuntjes gespleten raken.

7. Kleur, föhn en warmtestyle jij je haar?

Oplossing: Zo ja, dan heeft jouw haar een hoge porositeit. Laag poreus haar wordt zelden geverfd of geföhnd.